Do vozila brže i lakše putem »leasinga«

Bez autora
May 26 2010

Promjenom Zakona o PDV-u, od ove se godine ne obračunava PDV na kamate u financijskom leasingu, te se na taj način - osim brzine, manje dokumentacije i manjih početnih troškova - ta vrsta financiranja i cjenovno izjednačila s kreditom za fizičke osobe koje nisu u sustavu PDV-a. Zbog toga i u Udruženju leasing društava Hrvatske gospodarske komore vjeruju da će se kupci, prije svega fizičke osobe koje još nisu bile korisnici te vrste financiranja, ubuduće više orijentirati prema financijskom leasingu. Prošle je godine prvi put u Hrvatskoj broj novih ugovora o financijskom leasingu zabilježio više od 51 posto plasmana u odnosu na 49 posto novih ugovora o operativnom leasingu. Ugovorima o financijskom leasingu ostvareno je oko 62 posto svih plasmana u 2009.

Do vozila brže i lakše putem »leasinga«Promjenom Zakona o PDV-u, od ove se godine ne obračunava PDV na kamate u financijskom leasingu, te se na taj način - osim brzine, manje dokumentacije i manjih početnih troškova - ta vrsta financiranja i cjenovno izjednačila s kreditom za fizičke osobe koje nisu u sustavu PDV-a.

Zbog toga i u Udruženju leasing društava Hrvatske gospodarske komore vjeruju da će se kupci, prije svega fizičke osobe koje još nisu bile korisnici te vrste financiranja, ubuduće više orijentirati prema financijskom leasingu.

Prošle je godine prvi put u Hrvatskoj broj novih ugovora o financijskom leasingu zabilježio više od 51 posto plasmana u odnosu na 49 posto novih ugovora o operativnom leasingu. Ugovorima o financijskom leasingu ostvareno je oko 62 posto svih plasmana u 2009.

Takvom se strukturom novih plasmana udio te vrste financiranja u ukupnom portfelju leasing društava povećao s 46 na 52 posto potkraj 2009. godine, ističe predsjednik Udruženja Darko Urukalović.

Podsjetimo da je glavna značajka operativnog leasinga »Koristi - ne posjeduj«, odnosno njime se omogućava korištenje objekta - primjerice, automobila - i njegova zamjena za novi nakon što istekne ugovor, a leasing društvo je njegov pravni i ekonomski vlasnik. Financijski, pak, leasing omogućava korisniku da nakon isteka ugovora postane vlasnik tog automobila. U tom je slučaju pravni vlasnik automobila leasinško društvo, a ekonomski - korisnik, građanin.

Prednost leasinga u odnosu na kredit je brza obrada zahtjeva za tim oblikom financiranja, odnosno postupak odobravanja. Prednost je i ta što se uvjeti ugovora mogu prilagoditi mogućnostima i potrebama korisnika, a ne treba zaboraviti da društva surađuju s organiziranom mrežom servisa i osiguravajućih društava što bitno olakšava i ubrzava, primjerice, servisiranje i popravak vozila.

Udio leasinških društava na hrvatskom financijskom tržištu kreće se oko sedam posto i drugo je po snazi u financijskoj industriji, što potvrđuje prihvaćenost financijskog leasinga kao alternativnoga načina financiranja investicijskih dobara i nekretnina.

Pad leasinškog tržišta bilježi se u cijeloj Europi, a prosjek je oko 30 posto za prošlu godinu. Ovisno o ekonomskoj situaciji pojedine zemlje, pad tržišta se kreće od 20 posto do u nama susjednim zemljama više od 80 posto. U budućnosti, sa stabilizacijom i početkom gospodarskog oporavka, to će se tržište stabilizirati i ravnopravno konkurirati svim ostalim financijskim uslugama na tržištu, što pokazuje dugogodišnja tradicija u zapadnoj Europi, smatraju u Udruženju leasing društava pri HGK-u. Najbrži porast očekuje se u financiranju osobnih vozila, ali postoje i područja financiranja putem leasinga koja dosad nisu u većoj mjeri bila »pokrivena«, primjerice energetski sektor.

Neizvjesnost tečaja

Više je razloga zbog kojih se očekuje povećanje financiranje putem financijskog »leasinga«. Jedan je problem koji se javlja u izvješćivanju i iskazivanju knjigovodstvenog rezultata »leasing« društava, a nastaje zbog neizvjesnosti kretanja tečaja stranih valuta, ponajprije eura. To se prije svega odnosi na leasinška društva koja u svojem portfelju imaju znatan udio operativnog »leasinga«, što rezultira otvorenom neto valutnom pozicijom prilikom usklađivanja valutnih pozicija bilance »leasing« društava. Zbog toga je ta industrija iskazala negativan rezultat u 2008. godini.

Promjena Zakona o PDV-u prema kojoj »leasing« društva ne obračunavaju PDV na kamate u financijskom »leasingu« te produljenje nepovoljne ekonomske situacije utjecat će na smanjenje financiranja putem operativnog »leasinga«.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik